
Najdziwniejsze sposoby picia kawy na świecie
Share
Kawa towarzyszy nam na całym świecie, ale nie wszędzie pije się ją tak samo. Chociaż dla wielu z nas klasyczne espresso czy cappuccino to podstawa, w różnych zakątkach globu znajdziesz sposoby parzenia i podawania kawy, które mogą Cię totalnie zaskoczyć. Oto kilka najbardziej nietypowych!
1. Kawa z jajkiem – Wietnam
Jeśli kawa z mlekiem jest dla Ciebie zbyt zwyczajna, spróbuj wietnamskiej cà phê trứng! To napój, w którym ubite żółtko z cukrem i mlekiem skondensowanym tworzy kremową piankę na gorącej kawie. Smakiem przypomina deser tiramisu i jest uwielbiany w Hanoi.
2. Kawa z serem – Szwecja
Szwedzi i Lapończycy mają swój własny sposób na kawę – kaffeost. Do gorącej filiżanki kawy wrzuca się kawałki specjalnego, łagodnego sera Leipäjuusto, który nasiąka naparem, a potem zjada się go niczym kawowy deser. Dziwne? Może, ale ponoć smakuje świetnie!
3. Kawa z masłem i solą – Tybet
Wysoko w Himalajach mieszkańcy Tybetu piją po cha, czyli herbatę z masłem z mleka jaków i solą. Ale coraz częściej spotyka się wersję z kawą! Tłuszcz dodaje energii, a napój pomaga przetrwać surowy klimat gór.
4. Kawa z czosnkiem – Turcja
Turcy mają bogatą kawową tradycję, ale jednym z ich dawnych napojów jest sarımsaklı kahve – kawa zaparzana z dodatkiem… czosnku. Podobno miała właściwości lecznicze i ratowała przed zmęczeniem w długie noce.
5. Kawa z węglem – Indonezja
W Indonezji możesz natknąć się na kopi joss, czyli kawę z gorącym węglem drzewnym wrzuconym prosto do filiżanki! Powstała jako sposób na neutralizowanie kwasowości i dodanie głębszego smaku.
6. Kawa z alkoholem – Włochy & Skandynawia
Włosi mają caffè corretto – espresso „poprawione” odrobiną grappy lub sambuki. W Skandynawii pije się z kolei kawkę po fińsku, czyli napar z domieszką wódki. To sposób na rozgrzanie się w chłodne wieczory!
7. Kawa z owocami – Panama & Brazylia
W Panamie coraz większą popularność zdobywa kawa parzona z dodatkiem owoców, takich jak mango, ananas czy cytrusy. W Brazylii natomiast popularne jest dodawanie soku z limonki do zimnej kawy – orzeźwiająca mieszanka o intrygującym smaku!
8. Kawa ze słodką fasolą – Japonia
Japończycy uwielbiają nietypowe smaki, dlatego nikogo tam nie dziwi kawa z pastą z czerwonej fasoli azuki. Dodaje napojowi słodkiego, lekko orzechowego smaku i sprawia, że przypomina bardziej deser niż klasyczną kawę.
9. Kawa z przyprawami – Maroko
W Maroku nie wystarczy sama kawa – do naparu dodaje się mieszankę cynamonu, kardamonu, czarnego pieprzu, imbiru i gałki muszkatołowej. Efekt? Pikantna, rozgrzewająca kawa o intensywnym aromacie.
10. Kawa z coca-colą – Wietnam
Wietnamczycy znani są z nietypowych połączeń smakowych, a jednym z nich jest kawa zmieszana z coca-colą i lodem. Napój jest słodki, musujący i mocno pobudzający – podwójny zastrzyk kofeiny!
11. Kawa z piwem – Austria & Niemcy
Austriacy i Niemcy łączą dwa ulubione napoje – kawę i piwo! „Biedermeier Kaffee” to espresso z dodatkiem likieru morelowego i śmietanki, a w Niemczech można spotkać kawę zmieszaną z ciemnym piwem pszenicznym.
12. Kawa na zimno z solą – Tajwan
W Tajwanie popularna jest kawa „Sea Salt Coffee”, czyli kawa mrożona podawana z pianką ze słonej śmietanki. Kontrast między słodyczą kawy a słonym akcentem tworzy ciekawy, uzależniający smak.
A Ty, którą z tych kaw odważyłbyś_odważyłabyś się spróbować? Może czas na eksperymenty we własnej kuchni? 😉☕