Palarnia kawy Focusy kawa specialty Warszawa Wilanów Sylwia Rachfalska arabika robusta ziarno kawy ekspres cappuccino alternatywy drip chemex

Najdziwniejsze sposoby picia kawy na świecie

Kawa towarzyszy nam na całym świecie, ale nie wszędzie pije się ją tak samo. Chociaż dla wielu z nas klasyczne espresso czy cappuccino to podstawa, w różnych zakątkach globu znajdziesz sposoby parzenia i podawania kawy, które mogą Cię totalnie zaskoczyć. Oto kilka najbardziej nietypowych!

1. Kawa z jajkiem – Wietnam

Jeśli kawa z mlekiem jest dla Ciebie zbyt zwyczajna, spróbuj wietnamskiej cà phê trứng! To napój, w którym ubite żółtko z cukrem i mlekiem skondensowanym tworzy kremową piankę na gorącej kawie. Smakiem przypomina deser tiramisu i jest uwielbiany w Hanoi.

2. Kawa z serem – Szwecja

Szwedzi i Lapończycy mają swój własny sposób na kawę – kaffeost. Do gorącej filiżanki kawy wrzuca się kawałki specjalnego, łagodnego sera Leipäjuusto, który nasiąka naparem, a potem zjada się go niczym kawowy deser. Dziwne? Może, ale ponoć smakuje świetnie!

3. Kawa z masłem i solą – Tybet

Wysoko w Himalajach mieszkańcy Tybetu piją po cha, czyli herbatę z masłem z mleka jaków i solą. Ale coraz częściej spotyka się wersję z kawą! Tłuszcz dodaje energii, a napój pomaga przetrwać surowy klimat gór.

4. Kawa z czosnkiem – Turcja

Turcy mają bogatą kawową tradycję, ale jednym z ich dawnych napojów jest sarımsaklı kahve – kawa zaparzana z dodatkiem… czosnku. Podobno miała właściwości lecznicze i ratowała przed zmęczeniem w długie noce.

5. Kawa z węglem – Indonezja

W Indonezji możesz natknąć się na kopi joss, czyli kawę z gorącym węglem drzewnym wrzuconym prosto do filiżanki! Powstała jako sposób na neutralizowanie kwasowości i dodanie głębszego smaku.

6. Kawa z alkoholem – Włochy & Skandynawia

Włosi mają caffè corretto – espresso „poprawione” odrobiną grappy lub sambuki. W Skandynawii pije się z kolei kawkę po fińsku, czyli napar z domieszką wódki. To sposób na rozgrzanie się w chłodne wieczory!

7. Kawa z owocami – Panama & Brazylia

W Panamie coraz większą popularność zdobywa kawa parzona z dodatkiem owoców, takich jak mango, ananas czy cytrusy. W Brazylii natomiast popularne jest dodawanie soku z limonki do zimnej kawy – orzeźwiająca mieszanka o intrygującym smaku!

8. Kawa ze słodką fasolą – Japonia

Japończycy uwielbiają nietypowe smaki, dlatego nikogo tam nie dziwi kawa z pastą z czerwonej fasoli azuki. Dodaje napojowi słodkiego, lekko orzechowego smaku i sprawia, że przypomina bardziej deser niż klasyczną kawę.

9. Kawa z przyprawami – Maroko

W Maroku nie wystarczy sama kawa – do naparu dodaje się mieszankę cynamonu, kardamonu, czarnego pieprzu, imbiru i gałki muszkatołowej. Efekt? Pikantna, rozgrzewająca kawa o intensywnym aromacie.

10. Kawa z coca-colą – Wietnam

Wietnamczycy znani są z nietypowych połączeń smakowych, a jednym z nich jest kawa zmieszana z coca-colą i lodem. Napój jest słodki, musujący i mocno pobudzający – podwójny zastrzyk kofeiny!

11. Kawa z piwem – Austria & Niemcy

Austriacy i Niemcy łączą dwa ulubione napoje – kawę i piwo! „Biedermeier Kaffee” to espresso z dodatkiem likieru morelowego i śmietanki, a w Niemczech można spotkać kawę zmieszaną z ciemnym piwem pszenicznym.

12. Kawa na zimno z solą – Tajwan

W Tajwanie popularna jest kawa „Sea Salt Coffee”, czyli kawa mrożona podawana z pianką ze słonej śmietanki. Kontrast między słodyczą kawy a słonym akcentem tworzy ciekawy, uzależniający smak. 

A Ty, którą z tych kaw odważyłbyś_odważyłabyś się spróbować? Może czas na eksperymenty we własnej kuchni? 😉☕

 

Powrót do blogu

Zostaw komentarz